Het AB Register is toegankelijk voor drie types verschaffers: dierenartsen, mengvoederfabrikanten en apothekers. Als verschaffer staat u in voor de registratie van antibiotica en met antibiotica gemedicineerde voeders die u verschaft of toedient op de deelnemende bedrijven. Ook dierenartsen die enkel voorschriften maken voor deelnemende bedrijven moeten zich registreren in AB Register.

Starten met AB Register

Om toegang te krijgen tot het AB Register moet u eerst uw praktijk of mengvoederfirma of apotheek registreren. Individuele dierenartsen die tot een praktijk behoren, hoeven zichzelf niet afzonderlijk te registreren, maar moeten wel toegevoegd worden onder de praktijk opdat ze registraties kunnen ingeven. Zij vallen onder de koepel van de praktijk. De aanmeldprocedure wordt uitgebreid toegelicht in de leidraad van AB Register. Dit document vindt u terug onder de 'Nuttige documenten'. Opgelet, er bestaat een reglement voor varkens, pluimvee en rundvee!

Handige tips

  • Het registreren van antibiotica kan op drie verschillende manieren: manueel via het verschaffersportaal, automatisch via Excelbestanden of webservices.
  • Dierenartsen en apothekers registeren het aantal verschafte verpakkingen voor varkens en pluimvee of het aantal gebruikseenheden voor rundvee. Mengvoederfabrikanten registreren het aantal kg ingemengde actieve substantie.
  • Ieder antibioticum heeft een eigen unieke code, namelijk de cti-ext code. Een overzichtslijst van alle producten met hun cti-ext code is beschikbaar bij de nuttige documenten
  • Alle antibiotica worden geregistreerd ten laatste de 7de dag van de maand volgend op de verschaffing. De wijzigingen in registraties kunnen uitgevoerd worden tot de 7de dag van de maand volgend op verschaffing. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de registraties eerder door te sturen. Dit kan bijvoorbeeld omdat het tijdsbestek voor het doorsturen naar Sanitel-Med beperkt is, of om een correcte analyse van de gegevens te waarborgen, aangezien benchmarkrapporten voor sommige diersoorten gebaseerd zijn op data uit Sanitel-Med.
    Nadat de data naar Sanitel-Med doorgestuurd zijn, kan u de registraties niet langer zelf wijzigen in uw verschaffersportaal. Als u wijzigingen wil aanbrengen aan registraties die al aan Sanitel-Med overgemaakt zijn, kan u contact opnemen met onze helpdesk.

Top 5 meest gestelde vragen

Verschaffers ontvangen een gebruikersnaam en wachtwoord wanneer zij zichzelf registreren in het AB Register. De aanmeldprocedure wordt uitgebreid toegelicht in de leidraad die u kunt downloaden in het menu ‘Nuttige documenten’.

Voor verschaffers die via automatische koppeling de registraties doorgeven is het soms eenvoudiger om alle verschaffingen van alle klanten ineens op te laden. Het AB Register laat dit toe, maar stoot de gegevens af die niet relevant zijn. Enkel de registraties voor veehouders die deelnemen aan AB Register worden bijgehouden. Dit zijn veehouders die deelnemen aan één van de lastenboeken (BePork, Belplume, IKM of Belbeef) of vrijwillige deelnemers. Alle andere registraties worden niet ingelezen en worden dus ook niet geanalyseerd. Voor niet-lastenboek deelnemers is er ook de mogelijkheid om als ‘AB Register Light deelnemer’ toe te treden tot het AB Register.

 

Verschaffers kunnen wijzigingen aanbrengen aan alle velden van de registraties zolang deze niet doorgestuurd werden naar Sanitel-Med of ouder zijn dan 6 maanden. In het andere geval moet de verschaffer contact opnemen met de helpdesk van AB Register.

 

De medicijnlijst met cti-ext codes krijgt op regelmatige tijdstippen een update. Nieuwe producten worden zo snel mogelijk toegevoegd. Indien u toch antibiotica verschaft hebt die niet terug te vinden zijn op de lijst, dient u contact op te nemen met de helpdesk. Het product zal zo snel mogelijk worden gecontroleerd en toegevoegd waarna u de antibioticaregistraties kan uitvoeren.

 

 

 

Bedrijfsrapporten worden vanuit AB Register overgemaakt aan de betreffende producenten. Dit gebeurt via e-mail. De rapporten zullen eveneens ter beschikking worden gesteld via het producentenportaal van de veehouder. Verschaffers kunnen de bedrijfsrapporten consulteren via hun verschaffersportaal voor de producenten van wie ze een volmacht hebben gekregen. Elke producent kan deze volmachten via zijn producentenportaal beheren.

Blijf op de hoogte!